Župa sv. Jurja, Primošten

ADVENT / DOŠAŠĆE

Vrijeme došašća ili adventa je vrijeme iščekivanja Spasitelja. Sveto je to, pobožno i posebno liturgijsko vrijeme kada se na poseban način želimo pripremiti za blagdan pun ljubavi - Božić. Ovo vrijeme adventa često krivo tumačimo, pa već početak adventa počinje s izvanjskim slavljenjem, kao da Božić puno ranije započinje.

No, što je to advent ili došašće?

Možda bi bilo dobro da promislimo, kao vjernici, da je advent posebno vrijeme i vrijeme pripreme za Božić.

Sama riječ advent dolazi od latinske riječi “Adventus” što znači dolazak. Kao što mu ime govori advent je prvi dio crkvene godine i njime započinje crkvena godina u kojem se iščekuje dolazak Isusa Krista u naš svijet.

Stari hrvatski naziv za advent glasi došašće. Riječ je zabilježena još u 15. stoljeću. Dakle, sa izraelskim narodom čekamo Mesiju, sa Marijom trudnicom čekamo rođenje Spasitelja.

Uz adventski vijenac i četiri svijeće, koje se pale svaku nedjelju, ono što najviše simbolizira advent, kao vremena iščekivanja i budnosti, pripravnosti za dolazak Božića za dolazak Mesije, jesu i zornice ili kako to u drugim državama i zemljama se običava nazivati “rorate”. To su pučke, omiljene rane mise. Svoj početak imaju još u srednjem vijeku. One simboliziraju budnost kršćana u vremenu priprave za Božić, ali i na Isusov konačni dolazak na kraju vremena.

(izvor: hkm.hr)

Kalendar događanja
25.01.2021. / ponedjeljak
OBRAĆENJE SV. PAVLA APOSTOLA Crkva sv. Jurja, 17:00 sati
27.01.2021. / srijeda
Crkva sv. Roka, 7:00 i 7:30 sati
31.01.2021. / nedjelja
4. NEDJELJA KROZ GODINU Crkva sv. Jurja, 8:00 i 10:30 sati
© 2014 Župa sv. Jurja, Primošten