Župa sv. Jurja, Primošten

Pepelnica početak Korizme

10. veljače 2016. g. - Danas je Čista srijeda ili Pepelnica, prvi dan Korizme. Na Čistu srijedu je post i nemrs što podrazumijeva da vjernik toga dana jede samo jedan puni obrok ("do sita"), jer je post i ne jede meso, jer je nemrs! - U ostale petke uzima redovite obroke, ali se odriče mesa. Više od toga nije zapovjeđeno, ali je vrijedno, i mnogi poste više i češće (na primjer na Badnjak, uoči Velike Gospe) i strože: "o kruhu i vodi". U godini su samo dva dana kada je „strogi post“ tj. zajedno-isti dan i post i nemrs: na Čistu srijedu i Veliki petak (na početku i kraju korizme).
Svećenik posipa prah pepela po glavama vjernika govoreći "čovječe sjeti se da si prah i da ćeš se u prah povratiti" ili u novije vrijeme: ''Obrati se i vjeruj evanđelju''. Pepeljanje nas podsjeća na to da smo od praha stvoreni i da ćemo se u prah i vratiti a ovaj drugi citat nas podsjeća na milosrđe Božje. Od iste nedjelje do Cvjetnice uoči svete mise se obavlja Križni put.
Prema sadašnjoj crkvenoj disciplini post je obvezan za katolike od navršene 18. do započete 60. godine života: na Pepelnicu i na Veliki petak. Dobrovoljno ga mogu činiti i mlađi i stariji od ovih dobnih odrednica. Za nemrs (običnim petkom) crkveni zakonik je sažet i kratak: "Zakon nemrsa obvezuje one koji su navršili 14. godinu života, osim ako je u petak svetkovina."
Korizma (dolazi od latinske riječi "quadragesimae" što znači 40) je crkveno liturgijsko razdoblje koje traje 40 dana po uzoru na Isusovu četrdesetodnevnu kušnju u pustinji a korizmeno razdoblje traje od Pepelnice (Čiste srijede) do Velikoga četvrtka, to jest mise Gospodnje. U korizmi se vjernici pokornički pripremaju za blagdan Uskrsa. Korizma je vrijeme posta, molitve i dobrih djela!
Kalendar događanja
18.09.2019. / srijeda
Kapelica časnih sestara, 7:00 i 7:30 sati
21.09.2019. / subota
SV. MATEJ Crkva sv. Jurja, 19:00 sati
22.09.2019. / nedjelja
25. NEDJELJA KROZ GODINU Crkva sv. Jurja, 8:00 i 10:30 sati
25.09.2019. / srijeda
Crkva sv. Roka, 7:00 i 7:30 sati
© 2014 Župa sv. Jurja, Primošten