Župa sv. Jurja, Primošten

OPROŠTAJ OD MONS. SLAVKA MIKELINA

Preuzvišeni oče biskupe Tomislave, biskupe u miru Ante, braćo svećenici, časne sestre, draga rodbino i prijatelji, dragi vjernici – u nedjelju je stigla do nas tužna vijest o smrti dragog nam don Slavka.

Zvona s našeg zvonika, odmah su objavila stanovnicima Primoštena tu tužnu vijest koja je duboko potresla sve one koji su ga poznavali, a osobito njegove sestre Milenu, Mariju i Ružu - a mi svećenici najbolje znamo koliko nam znače naše sestre, one su i naše majke, žene, prijateljice, suputnice, a nerijetko i supatnice -  kao i njegovu svu rodbinu, kojima izražavam u ime cijele naše župne zajednice iskrenu ljudsku i kršćansku sućut.

Tužni jesmo, ali tugujemo nježno u nadi u duhu poruke koju nam je ostavio don Slavko kao ispit savjesti: „Meni je život Krist, a smrt dobitak.“

Od svoga djetinjstva don Slavko je boravio izvan Primoštena, ali uvijek mu je bio mio njegov rodni kraj i njegov Primošten.

S osobitim zanimanjem pratio je život Primoštena i veselio se svakoj dobroj vijesti iz njega.

Stoga je i želio da njegovo tijelo počiva ovdje u rodnom mjestu, kojega je on volio, s kojim se ponosio i kojega je svaki napredak u njemu veselio. I zato neka Ti je velika Hvala i vječni mir, pod ovim čempresima, u zagrljaju sv. Jurja i naše majke Gospe od Loreta.

Svećenik, braćo i sestre prije svih odlika i vrlina mora biti čovjek. Svećenikova veličina se ne očituje u sposobnosti govorništva, graditeljstva, ni u njegovim menadžerskim sposobnostima.

Njegova sposobnost mjeri se po tome koliko je čovjek, koliko je spreman služiti i ljubiti povjerene mu duše.

I upravo zbog toga su don Slavka svi voljeli – jer nam je bio svijetli primjer i uzor svećeništva.

Možemo reći da je on bio ostvareni pojam svećeništva u punom smislu te riječi.

Jer je imao široko očinsko srce, puno ljubavi i razumijevanja za svakoga, osobito za one koji su bili u kojoj duševnoj ili tjelesnoj potrebi.

Netko je lijepo rekao - „Bolje je svim srcem učiniti dobro jednom čovjeku, nego se žrtvovati za čovječanstvo“ – a sam dragi Bog zna kolikima je on pomogao.

A kao posebnu njegovu odliku spominjem i ističem: njegovu lijepu, toplu, zaista privlačnu i dragu narav kojom je osvajao ljude.

Dragi naš don Slavko, Primošten te neće zaboraviti, sjetit ćemo te se u svojim molitvama kod oltara Gospodnjeg, a ti  moli za svoje Primoštence.

Hvala ocima biskupima, svećenicima i časnim sestrama, bivšim župljanima, koji su došli iskazati posljednju počast i zahvalu. Hvala svima.

A mi braćo i sestre, ponesimo sa sobom ovu misao sa ovog kršćanskog obreda sprovoda:

 „ Stvoreni smo za Boga i ovdje nije naša stalna domovina. Trudimo se da svoga Stvoritelja upoznamo, što više uzljubimo i uvijek mu vjerno služimo, da jednoga dana  i mi uzmognemo čuti riječi - Dođite blagoslovljeni i primite kraljevstvo koje vam je pripravljeno - .“

U nama ostaje živjeti uspomena na jednog divnog čovjeka, svećenika, brata, prijatelja …

Ali, ne samo uspomena, već i vjera i nada da će Bog ljubavi i dobrote biti nagrada za svu dobrotu koju nam je don Slavko pružio, iskazao.

 

Primošten, 3. srpnja 2018.                         Župnik: don Jurica Petković

 

 

Kalendar događanja
14.07.2024. / nedjelja
15. NEDJELJA KROZ GODINU Crkva sv. Jurja, 8:00, 10:30 i 20:00 sati
© 2014 Župa sv. Jurja, Primošten