Župa sv. Jurja, Primošten

Povijest časnih sestara u Primoštenu

DRUŽBA SESTARA FRANJEVKI OD BEZGRJEŠNE

Družba sestara franjevki od Bezgrješne, poznata i kao "šibenske franjevke", jedna je od najstarijih izvorno hrvatskih ženskih redovničkih zajednica. Družbu je utemeljila službenica Božja majka Klara Žižić u Šibeniku 1673. godine. Sa svojim sestrama redovnički život je živjela prema pravilu Trećeg samostanskog reda sv. Franje Asiškog, koje je potvrdio papa Leon X. Sestre su od početka živjele skromno i siromašno, u intenzivnoj molitvi i pokori. Bez ikakvih posjeda živjele su od milostinje pouzdavajući se potpuno u Božju providnost po primjeru sv. Franje. Primljena dobra dijelile su s potrebnima, s običnim pukom, uvijek bliske i otvorene. Svoju gostoljubivost iskazivale su ljudima koji su iz raznih potreba dolazili u Šibenik, a nisu imali drugog prenoćišta, u svom hospiciju pružale su im besplatno konačište. Brinule su se za bolesnike i umiruće, bavile se tkanjem i šivanjem, poučavale djevojke iz siromašnijih obitelji. Od 1900. godine u svojim kućama otvaraju dječja obdaništa.  

U župi sv. Jurja u Primoštenu, Sestre  franjevke od Bezgrješne iz Šibenika, prisutne su od 1963. godine. U župi su prihvatile sakristansku službu, uređivanje crkvenih prostora, vođenje crkvenog zbora, te dio župskog vjeronauka. Za velike svetkovine i prigodna slavlja spremno su pružale pomoć župnicima u župskoj kući te  prema potrebi i  župnicima susjednih župa. U kućama su posjećivale bolesne, stare i osamljene ljude, a umrle molitvom pratile i u sprovodnim obredima sudjelovale. Ovaj vid apostolata prakticirale su sestre kroz dugi niz godina.  

Godine 1971. zbog potrebe i molbe roditelja sestre su u Primoštenu ilegalno započele  radom dječjeg vrtića u prostoru župske kuće pod nazivom Sestre franjevke od Bezgrešne. Do 1974. godine primljeno je četvero djece, a onda, kako se prostor boravka širio i broj se postupno povećavao.   


Od 8. siječnja 2004. godine dječji vrtić u Primoštenu je registriran kao javna predškolska ustanova, pod nazivom BRAT SUNCE - PODRUŽNICA PRIMOŠTEN. U odgojno - obrazovni rad osim sestara uključuju se i civilne osobe. Među prvima u  vrtiću  je volontirala  primoštenka,  Karmen Skorin koja je 2004. diplomirala predškolski odgoj na Visokoj učiteljskoj školi u Splitu. U našem vrtiću je stažirala, položila stručni ispit i  do sada radi kao odgojiteljica predškolske djece. U međuvremenu je završila Studij za odgojitelje u vjeri na KBF-u u Splitu.  

Prije tri godine naš vrtić je pohađalo do tridesetpetero djece. Ove godine imamo jednu mješovitu odgojnu skupinu od dvadesetčetvero djece. Smanjen je broj djece zbog obvezne primjene Državnog pedagoškog standarda. Osim toga, tik do našeg vrtića otvoren je općinski Dječji vrtić BOSILJAK.

Zbog nedostatka časnih sestara danas je u župi smanjeno djelovanje sestara. Od prošle godine crkveni zbor ne predvodi časna sestra. Jedna sestra u župi vrši sakristansku službu, redovito priprema djecu i mlade da aktivno sudjeluju u svetoj misi, molitvom, čitanjem i pjevanjem.

Prisutnost redovnica, njihova svakodnevna molitva, rad, služenje iz ljubavi  prema Bogu i ljudima, velik su doprinos u izgradnji kršćanskog života jedne župske zajednice.  

 

Kalendar događanja
16.07.2024. / utorak
GOSPA KARMELSKA Crkva sv. Jurja, 10:30 i 20:00 sati
17.07.2024. / srijeda
Kapelica časnih sestara, 7:00 i 7:30 sati
21.07.2024. / nedjelja
16. NEDJELJA KROZ GODINU Crkva sv. Jurja, 8:00, 10:30 i 20:00 sati
© 2014 Župa sv. Jurja, Primošten