Župa sv. Jurja, Primošten

Govori prigodom oproštaja časne sestre Ružice od župe sv. Jurja Primošten

21. kolovoza 2016.
Često su sjećanja i uspomene točnije i od same stvarnosti. Život možda i nije ono što se dogodilo, već ono čega se sjećamo i kako se toga sjećamo.
U život jednog posebnog primoštenskog vrtića “Brat sunce” utkani su životi i sjećanja na odrastanje, bezbroj priča sa vrtićkog tepiha, generacija i generacija djece. 
U život toga vrtića  utkani su i životi onih koji su se bavili i bave se jednom divnom profesijom u kojoj se sporije stari, jer raditi sa djecom, znači uvijek biti na izvoru mladosti i čiste kristalne energije. Zbog svih nas u tom vrtiću  i vrtića  u nama, želim u ime svih roditelja i djece uputiti  beskrajnu zahvalnost poštovanoj sestri “teti “ Ružici , koja je puno  svojih godina utkala u naš vrtić. 
Rad uvijek uključuje i srce. Kad radimo sa srcem težak nam je odlazak. Zbog svega toga teta Ružice želimo  Vam se zahvaliti u ime svih generacija djece koje ste izveli iz Vašeg i našeg vrtića.
Želimo Vam se zahvaliti što ste djecu uvijek čuvali sa srcem  i odgajali u duhu vjere. 
Zahvaljujemo se na suradnji, podršci i razumijevanju u svim prilikama kako kod djece tako i kod nas roditelja. 
Zahvaljujemo Vam se što ste uložili svoje sposobnosti i godine života kako bi naš vrtić Brat Sunce radio, stvarao i napredovao. 
Djeca sa početka Vašeg profesionalnog rada danas su vrlo uspješni mladi ljudi ostvareni u mnogim područjima života, a oni koje danas ostavljate zasigurno će to postati, jer ste im Vi u njihovoj najranijoj dobi utkali najvažnije kršćanske vrijednosti u njihov dječji karakter. A to je nešto što se ne zaboravlja. 
Nadamo se da ćete uživati u svakom novom danu koji je pred Vama, okruženi ljudima koji Vas vole i poštuju, radujući se uspjesima neke nove djece. Ali tko zna što život nosi i možda nam se opet vratite u Brat Sunce. 
 
Vesna Jurin Bakotić
 
 
 
 
 
                              Draga naša časna Ružice,
 
toliko godina smo zajedno, družile se kroz radne i neradne obveze. Ja ću biti slobodna obraćati se sa TI, mada to do sada nisam činila često. 
Neznam šta bi još tribalo reći iza ovoga što smo čuli, jer ni velika fala nije uvik dobra, čovik se uzoholi, ja ću samo par crtica. 
Podsjetit ću te samo da smo se upoznale  sad već daleke 1983 kada si došla prvi put u našu župu i ostala 2 godine, te da san te do 2002  bome skoro zaboravila, skoro. 
Kada je 2002 godine, početkom 11 mjeseca don Romo  doveo jednu malu mršavu časnu na zajednički  ručak pivača, čitača i fabricera,  reka je onako sa vrat "Evo doveja san i novu  časnu obericu, zove se Ružica…“. Moja prva misao je bila: kako će se ona mala , sitna ženica,  nositi sa obvezama, pa nema u njoj spuž mesa, jer sam mislila da „šefovi“ moraju izgledati jako, jako opasno. Kad tamo ja se privarila… jer ne zaboravite: u maloj boci špirit stoji. Kad je počela raditi na dobivanju papira za otvaranje podružnice Dječjeg vrtića Brat sunce u našem malom mistu, na uređenju kuće i okoliša, to nije bila mala časna, to je bija veliki "buldožer" koji ruši sve prepreke pred sobom. A u to ste se mogli uvjeriti sve ove godine. Ona je nepokolebljiva u svom uvjerenju, prihvaćanju života i životnih odluka. 
Doživila sam je, a nadam se i svi vi  kao osobu velikog  srca punog ljubavi, uvik  raširenih ruku,  posebno prema najmlađima, sa kojima je dilila svoju svakodnevicu.  Draga naša "mala Časna", sa nama si kroz ovih 14 godina živila,  radila, Boga molila, sa nama se radovala, ali i plakala sa nama  i tugovala. Virujem da si se osjećala i osjećaš se kao SVOJ MEĐU SVOJIMA.
Ali,  davši svoje vječne zavjete, svijesna si, da sve svoje talente ne možeš ostaviti u jednom mistu. Mi smo ponosni što si ih dilila sa nama svih ovih godina, u službi oberice, voditeljice vrtića, odgoiteljice, sakristanke, vozačice, kuvarice, čistačice, vrtlarice, pivačice… još da si naučila svirati di bi bija kraj... eto na Pantovčaku.
Na tvojoj novoj dužnosti u našemu glavnom gradu, želim ti u svoje ime i u ime svih župljana,  svako dobro. Ponesi sa sobom u srcu, u mislima  samo lipe uspomene, sve one ostale ako ih je bilo, a sigurno je kroz ove godine,  ma  baci u kantu za smeće, nek odnese  Bucavac. Ponesi slike  našega lipoga sela i njegove  zaštitnice Gospe od Loreta, neka ona bude i dalje tvoja zaštitnica, izvor tvoje snage, tvoj oslonac, nježno krilo, u kojem ćeš uvik naći mir.
Priporučujemo te u molitvama  nebeskom Ocu i  Gospi od Loreta, da te čuva i brani u tvom daljnjem životu i radu. Sretno ti bilo i ne zaboravi put do našega sela, ma makar i samo liti za okupati se. 
  
Hvala TI na svemu, i kako reče velečasni na početku ove svete mise, a u duhu olimpijskih igara : ŽELIMO TI DOBAR START!
 
U Primoštenu, 21.08.2016
U ime župljana župe sv. Jurja, Lorenta Fuštin
 
 
 
Draga sestro Ružice,
 
 Teško je u nekoliko riječi reći sve ono što je stalo u 14 godina Vaše redovničke službe u našoj župi.
Ja osobno mogu govoriti o posljednje tri godine Vaše službe u Primoštenu od kada zajedno surađujemo i radimo na ovoj zajedničkoj njivi Gospodnjoj na koju smo poslani.
Bio je to jedan korektan, suradnički i prijateljski odnos.
Svaki put kad u našu župu dolazi ili odlazi neka časna sestra, treba istaknuti zahvalnost svim sestrama koje su bile dio identiteta ovoga mjesta.
Zahvalnost za nesebičan rad na svim poljima - počevši od odgojnog, uređenja vrta-kuće, pomaganja u pastoralnim potrebama, kićenju i uređenju crkve ...
Sestre su u župi bile i jesu župnikova desna i lijeva ruka.
Sestra Ružica je cijelo ovo vrijeme - sebe, sa srcem i dušom, nesebično davala župi, župljanima, a posebno djeci.
Učila ih je, podučavala, hrabrila, odgajala u duhu vjere, ali i upozoravala na greške i propuste, što je i dužnost svakog pravog odgojitelja.
Sve u svemu, vjerujem da je ostavila
u mnogim srcima jedan neizbrisiv trag.
Što reći nego jedno veliko Hvala!
Blagoslov je bio imati Vas u našoj župi.
Želimo Vam svako dobro na Vašem daljnjem vjerničkom i redovničkom putu, neka Vas prati Božji blagoslov.
Neka Vas ovi pokloni podsjete na Primošten koji će vjerujem uvijek ostati u Vašem srcu!!!
 
don Jurica Petković
 
 

Poštovani župniče don Jurica, braćo i sestre u Kristu!

Družba sestara franjevki od Bezgrješne, jedna je od najstarijih izvorno hrvatskih ženskih redovničkih zajednica. Družbu je utemeljila službenica Božja majka Klara Žižić u Šibeniku 1673. godine.

Tijekom svoje duge povijesti naša je Družba razvila svoje apostolsko djelovanje na različitim područjima: odgoj djece u dječjim vrtićima, pastoralno i katehetsko djelovanje, karitativno i zdravstveno djelovanje te vođenje domaćinstava.

Odgoj djece u dječjim vrtićima jedan je od značajnijih oblika apostolskoga djelovanja naše Družbe. Od 1900. godine u svojim kućama otvaraju i vode dječja obdaništa. Danas su naši dječji vrtići objedinjeni pod nazivom „Brat Sunce“, sa sjedištem u Šibeniku i podružnicama u Zagrebu, Podstrani kod Splita i u Primoštenu. Uz ispunjanje potrebnih odgojno-obrazovnih i svekolikih pedagoških standarda, poseban naglasak naše sestre stavljaju na promicanje ljudsko-kršćanskih i franjevačkih vrijednosti.

Ovdje, u župi sv. Jurja u Primoštenu, sestre franjevke od Bezgrješne iz Šibenika, prisutne su od 1963. godine. U župi i na širem području Primoštena obavljale su različite službe uvijek s ciljem stvaranja i promicanja osobnoga i općega dobra.

Od 1971. godine, na zamolbu roditelja, sestre su u Primoštenu otvorile  dječji vrtić u prostoru župske kuće pod nazivom „Sestre franjevke od Bezgrešne“.

Godine 2004. dječji vrtić u Primoštenu je registriran kao javna predškolska ustanova, pod nazivom „Brat Sunce“, podružnica Primošten. U odgojno-obrazovni rad u dječjem vrtiću osim sestara djelovale su i vjernice laikinje školovane za rad u vrtićima. Jedna od njih, i prva, bila je, najprije kao volonterka, gospođa Karmen Lušić-Skorin, rodom iz Primoštena. Poslije završenoga studija stažirala je i položila stručni ispit u našem vrtiću. Potom je završila i „Studij za odgojitelje u vjeri“ pri Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu te je i sada zaposlena kao odgojiteljica.

Od 2002. do danas, 2016. godine obnašala sam službe predstojnice i voditeljice dječjega vrtića „Brat Sunce“, podružnica Primošten.

Ljudski i kršćanski je dostojno oprostiti se od Vas, od Vašega i mojega Primoštena i njegovih žitelja te ove župne zajednice sv. Jurja u Primoštenu.

Zahvalnost je veoma važna vrjednota u ljudskome  životu i radu i  Sv. Pavao nas potiče da zahvaljujmo u svakoj prigodi.

Nakon ove vrjednote zahvalnosti koja je  polazište i kriterij  ljudskoga postojanja i djelovanja spomenut ću sestre koje su služile u Primoštenu prije mene (koje sam zatekla). Spominjem ih poimence: s. Veronika Vuković, predstojnica i orguljašica, s. Julijana Vojković, voditeljica vrtića, pok. s. Božena Šušnjara, odgajateljica i s. Zvjezdana Banić, kuharica.

Pokojnoj s. Boženi Bog dao pokoj vječni, a sestrama koje sam naslijedila iskreno hvala za sav trud i vrijeme koje su utrošile za boljitak našega Primoštena!

Od kada sam na službi u Primoštenu, od 2002. pa do 2016.  (u razmaku od 14. godina) u Primoštenu su služile i djelovale ove sestre: s. Krešimira Banić,  s. Lidija Grgat, s. Zvjezdana Banić, s. Imelda Pešić, s. Martina Dukić, s. Benjamina Marjanović, s. Rozalija Durić i ja. Nastojale smo i trudile smo se svjedočiti ljubav prema Bogu i ljubav prema čovjeku,  svaka na svoj osoban način obnašanjem služba koje nam je vodstvo naše Družbe dodijelilo. U ime spomenutih sestara i svoje osobno ime iskrena hvala za sve dobro koje smo  dijelile  s ovom župnom zajednicom te sa svakim stanovnikom Primoštena.

Oprostite za ono što nije bilo dobro, a ono što je bilo lijepo i plemenito posredujte, svjedočite i navješćujte i drugima.

Osobno zahvaljujem prijašnjem župniku don Romanu (Romi) Skorin s kojim smo dobro surađivali. Isto tako, neizmjerno hvala i sadašnjemu župniku don Jurici Petkoviću koji jako cijeni sestre i naš rad, te se raduje našoj nazočnosti i svjedočenju koje posredujemo u različitim oblicima u ovoj župi.

Zahvaljujem za suradnju i financijsku potporu ustanovama i pojedincima koji su doprinijeli sadržajnijem i kvalitetnijem odgojno-obrazovnom radu našega dječjeg vrtića „Brat Sunce“. Bit ću slobodna i nabrojiti ih ovim redoslijedom:

Župi sv. Jurja u Primoštenu

Općini Primošten

Narodnoj knjižnici i čitaonici „Ante Starčević 1912.“

Osnovnoj školi Primošten

Dječjem vrtiću „BOSILJAK“

Knjigovodstvenom servisu AMADEUS

Turističkoj zajednici

Komunalnom poduzeću BUCAVAC

Restoranima KAMENARU, MEDITERANU i  konobi TONI

Hotelu ZORA (za korištenje kongresne dvorane i KIDS-CLUBA)

VAVA – COMPUTERS

Portalu PRIMOŠTEN PLUS

Auto kući GAŠPEROV

HRVATSKOJ  PRIVREDNOJ  BANCI – PODRUŽNICI PRIMOŠTEN

Obitelji JURIĆ, ŽUAN, HULJEV (zvani „PEĆAROVI“), PERKOV (zvani Tomas)

Svima  znanima i neznanima koji su na svoj način sudjelovali u Božjoj stvari i da opće dobro u našoj župi i u mjestu uvijek bude u prvom planu još jednom velika hvala.

Kršćanska braćo i sestre, dijelili smo mnoge sastavnice života i rada. Mnogo puta i na mnogo  načina osjetili smo ljudsko-kršćansku vrjednotu solidarnosti.

Kako Vam je poznato, na razini naše Družbe ovoga ljeta bili su premještaji i dodjela novih služba pojedinim sestrama., Nakon 14 godina boravka s Vama, ja odlazim u Zagreb i obnašat ću službu odgajateljice u Dječjem vrtiću „Brat Sunce“, podružnica Zagreb. Ovdje dolaze s. Benedikta Gotovac i obnašat će službu predstojnice, s. Jozepka Vukančić bit će voditeljica Vrtića, a s. Benjamina Marjanović, i nadalje će obnašati službu sakristanke, a gospođa Karmen Skorin službu odgajateljice u našem vrtiću.

Zahvaljujem Svemogućemu Bogu za sve Vas i sva dobra koja sam dobivala od Boga preko Vas. Zahvaljujem Majci nebeskoj koju, ovdje u našem Primoštenu častimo pod imenom „Gospa od Loreta“!

Budući da sam franjevka zaključit ću ovaj svoj oproštajni i zahvalni govor s molitvom i blagoslovom sv. Franje Asiškog:

Svemogući, presveti, svevišnji, najviši Bože,

Svako dobro, najviše dobro, svekoliko dobro,

Koji si jedini dobar:

Tebi iskazujemo svu hvalu, svu slavu,

Svu zahvalu, svu čast,

Sav blagoslov i sva dobra.

Tako neka bude!

Amen.“

Neka Vas blagoslovi Gospodin

i neka Vas čuva!

Neka Vas Gospodin licem svojim obasja,

milostiv neka Vam bude!.

Neka pogled svoj Gospodin svrati na Vas

i mir vam podari!

 

_____________________________________

Primošten, nedjelja, 21. kolovoza 2016.

 

Oproštajni i zahvalni govor s. Ružice Nimac, predstojnice redovničke kuće i voditeljice Dječjega vrtića „Brat Sunce“, podružnica Primošten.

 

 

 

Kalendar događanja
14.07.2024. / nedjelja
15. NEDJELJA KROZ GODINU Crkva sv. Jurja, 8:00, 10:30 i 20:00 sati
© 2014 Župa sv. Jurja, Primošten